Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: "Στον καιρό των ισχνών αγελάδων περισσεύει ο εθελοντισμός των αντι!"

  • «Μόνο οι ταξιδευτές νικάνε τον ορίζοντα, όλοι οι υπόλοιποι τον φορτώνονται σα.. φυλακή»
  • Δυνατό κουίζ για τον Παύλο Μοσχολιό οι πιθανές αλλαγές τον Ιανουάριο σε θέσεις αντιδημάρχων προέδρων νομικών προσώπων κλπ.       

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Μνημόνιο 3, με την μείωση των θέσεων των αντιδημάρχων, αλλά και την μεγάλη μείωση των αποζημιώσεων τους, δημιουργούν μια κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί ο Παύλος Μοσχολιός, που από την πρωτοχρονιά, θα πρέπει να επιλέξει πιθανώς νέους αντιδημάρχους, νέους προέδρους σε Νομικά Πρόσωπα, σε ΔΕΥΑΑ αλλά και για την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου.

Και λέμε πιθανώς γιατί όλα αυτά, εναπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια του δημάρχου, εάν δηλαδή θέλει και ο ίδιος να προχωρήσεις σε αλλαγές, με δεδομένες και τις ισορροπίες που θέλει να κρατήσει στην παράταξη του, για την επόμενη "κουτσουρεμένη" διετία, αφού να θυμίσουμε πως οι σημερινές Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές έχουν θητεία τρεισήμισι ετών, χωρίς όμως........
να αποκλείεται και παράταση της θητείας τους.

Οι παράγοντες που καλείται να σταθμίσει ο δήμαρχος Αγρινίου είναι πολλοί, αφού από την πρωτοχρονιά του 2013, μειώνονται οι έμμισθες θέσεις των αντιδημάρχων, ενώ θα πρέπει να κοιτάξει την εκπροσώπηση της "Περιφέρειας" του Αγρινίου, χωρίς να αδικήσει, να διατηρήσει ενδεχομένως εκείνους τους συνεργάτες του που αποδεδειγμένα "τρέχουν" για τον Δήμο, αλλά και να δώσει ένα στίγμα ανανέωσης με την αξιοποίηση νέων Δημοτικών Συμβούλων, που όμως έχουν όρεξη για δουλειά και παράλληλα είχαν και καλές εκλογικές επιδόσεις.
Εξίσου σημαντικό είναι και το ενδεχόμενο ότι ο κ. Μοσχολιός, δεν αποκλείεται να προσκρούσει και σε αρνήσεις, αφού πλέον το "αντιδημαρχιλίκι", ειδικά σε κάποια πόστα δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλα έξοδα, τη στιγμή που η αποζημίωση που προβλέπει το νέο Μνημόνιο, με το ζόρι θα αγγίζει τα χίλια ευρώ. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας λόγου χάρη, δύσκολα θα αφήσει τη δουλειά του για να ασχοληθεί, όσο κι αν είναι "εθελοντής" της Αυτοδιοίκησης, αφού ουσιαστικά θα "μπει μέσα" από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση του, σε συνδυασμό με την μη ενασχόληση με τη δουλειά του. Αυτό το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντείνεται υπό τις παρούσες άσχημες οικονομικές συνθήκες. Οπότε εάν κάποιος ιδιώτης ασχοληθεί, μάλλον θα πρέπει να έχει λυμένο το οικονομικό του πρόβλημα ή να είναι άνεργος...
Για τους δημόσιους υπαλλήλους τα πράγματα ίσως είναι κάπως καλύτερα, αφού, μπορούν ακόμη να επιλέξουν μεταξύ της αποζημίωσης του αντιδημάρχου και του μισθού που λαμβάνουν.
Από εκεί και πέρα, η ονοματολογία, έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσεται και θεωρούνται πολύ πιθανές οι αλλαγές σε κάποιες θέσεις. Οι θέσεις που σαφώς έχουν ενδιαφέρον είναι οι έξι έμμισθες θέσεις αντιδημάρχων (σ.σ. μειώνονται από εννέα, μετά το νέο Μνημόνιο και προβλέπονται άλλες τρεις που θα είναι άμισθες) , οι δυο θέσεις των επικεφαλής των νομικών προσώπων πολιτισμού και πρόνοιας (σήμερα είναι οι κ. Κραβαρίτη και Γαλαζούλα), η θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΑ (σήμερα είναι ο κ. Ζαμπάρας) και φυσικά η θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που εδώ και έξι χρόνια κατέχει ο Γιώργος Γρίνος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες θέσεις ευθύνης σε Επιτροπές κλπ, αλλά έχουν σαφώς λιγότερο ενδιαφέρον.
Για τον κ. Γρίνο δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα, ενώ είναι πιθανή η παραμονή στις θέσεις αντιδημάρχων των κ. Β. Σφυρή, Κ. Κατσαρή και Π. Τζαμαλή. Λιγότερες πιθανότητες έχει ο Στάθης Τσούκαλος, ενώ πιθανότερες είναι οι αντικαταστάσεις των κ. Ράπτη, Θεοδωρόπουλου, Κούρου και της κ. Σερπάνου (δικιά μας εκτίμηση για τον κ. Ράπτη και τον Βλάση είναι ότι θα παραμίνουν ακλόνιτοι, όπως και οι περιφερειακοί αντιδήμαρχοι...). Τέλος στον κ. Λαδά, που είναι εδώ και χρόνια στενότατος συνεργάτης του κ. Μοσχολιού, δεν αποκλείεται να του προταθεί θέση άμισθου αντιδημάρχου. Δεν αποκλείεται ακόμη και στην κ. Σερπάνου να προταθεί τέτοια θέση, εξαιτίας της μεγάλης εμπειρίας που έχει σε προνοιακά θέματα
Πιθανές ακόμη είναι οι αλλαγές στα δυο νομικά πρόσωπα. 
Ανανέωση αλλά και ισορροπίες είναι το μείγμα που χρησιμοποιείται συνήθως στα μέσα των δημαρχιακών θητειών, οπότε λαμβανομένων αυτών υπ'όψιν , καθώς και των πιθανών απροθυμιών λόγω του "ψαλιδιού" στις αποζημιώσεις αλλά και την δίκαιη αντιπροσώπευση των πρώην δήμων (λόγω Μνημονίου 3 - Καλλικράτη), τα ονόματα των Συμβούλων που πιθανώς να αναλάβουν ευθύνες δεν είναι και λίγα. Ακούγονται αυτά των κ. Κορδολαίμη, Σαλακίδου - Πιστιώλη, Ρούση και Γιαννακόπουλου. Ειδικά ο τελευταίος, λόγω και του νεαρού της ηλικίας του, θα σηματοδοτούσε κάτι διαφορετικό, αλλά και πάλι η απειρία σε μια κρίσιμη για την αυτοδιοίκηση περίοδο, είναι ένας αστάθμητος παράγοντας.

Τα παραπάνω αποτελούν περισσότερο εκτιμήσεις, παρά πληροφορίες, με δεδομένη και την εμπειρία που υπάρχει από παλιότερες κινήσεις του Παύλου Μοσχολιού, που συνήθως δεν εκπλήσσει και τόσο με τις επιλογές του και προτιμά να έχει δίπλα του άτομα που έχουν εμπειρία και δεν χρειάζονται μακρά περίοδο "προσαρμογής".
Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές του 2013, θα απασχοληθεί αποκλειστικά με την εκλογή νέου προεδρείου και μελών στις Επιτροπές.
Mε πληροφορίες από την εφημερίδα "Γεγονος" / http://www.agriniopress.gr/

ΣΧΟΛΙΟ: 1) Εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξει έκπληξη που θα κάνει αίσθηση αφού ετοιμάζουν "καρατόμηση"!.....
2) Η πλειοψηφία του Δήμου τώρα συνειδητοποιεί μάλλον τι εστί  Μνημόνια και τροϊκανή συγκυβέρνηση. Ας είναι έστω και αργά... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι σύντομα και περιεκτικά, χωρίς προσβολές και χυδαίες εκφράσεις.
Η συντακτική μας ομάδα κάνει χρήσει του κώδικα δεοντολογίας, περιφρουρώντας την τιμή και την υπόληψη κάθε πολίτης αλλά θέλει να διατηρήσει και ένα πολιτισμένο επίπεδο στο δημόσιο διάλογο και δεν θα δημοσιεύει σχόλια που δεν ανήκουν στο ύφος του ιστότοπου.
Ευχαριστούμε